Petkom sa Stankom #3 - "Zanela me svetla velikoga grada"

#petkom-sa-stankom

Da li ste se ikada pitali kako muzika utiče na Vaše raspoloženje, ponašanje i mozak? Brojne studije pokazuju da ono što muzika čini kada “uđe“ u naš mozak je da pokreće hemijski proces kojim izaziva lučenje dopamina. Dopamin je hormon koji se luči u mozgu, drugačije poznat kao “hormon sreće”. Dakle, na radiju kreće vaša omiljena pesma, mozak reaguje veoma brzo i istog trenutka osećate nalet energije, sreće i dobrog raspoloženja. Pored dobrog raspoloženja postoje dokazi da muzika pozitivno utiče na poboljšanje imunog sistema i to stvaranjem antitela i ćelija koje vas štite od bakterija i drugih bolesti. Dobar uticaj muzike ne zavisi od žanra koji slušate. Bilo da volite rok, pank, klasičnu muziku, elektronsku ili narodnjake, efekat je isti. Važno je da slušate ono što volite i to će vam pomoći da se oslobodite stresa u profesionalnom obavljanju posla vozača. 


Dok nečije radno mesto podrazumeva apsolutnu tišinu, vozači kamiona imaju tu privilegiju da za volanom slušaju omiljenu muziku i osećaju se “moćno“. Ovog petka pitali smo Stanka kako on reaguje kada čuje svoju omiljenu pesmu ili bend? Zašto je muzika „prijatelj“ svakom vozaču kamiona i koje su to bezvremenske kompozicije koje u njemu uvek bude dobro raspoloženje?


Koliko je važna prostranost kabine i šta je neophodno da imate u njoj?


Što je veća kabina to bolje za vozača. Dakle, XXL veličina je odlična. Bitno je kad ustanem iz kreveta da mogu da se ispravim i da ne udarim glavom o plafon. U Švedskoj sam imao u kabini mikrotalasnu, kafe aparat, frižider, zamrzivač i TV, dakle sve. U kabini je neophodno da imate frižider, retarder, motornu kočnicu, tempomat i komociju.


Šta slušate u kamionu? Radio ili pripremljenu muzičku listu?


U Scaniji slušam pripremljenu muziku. Moj izbor su rok i bluz žanrovi. Kad slušam omiljenu muziku osećam se snažnije i bezbednije.


Zašto je muzika “najbolji“ prijatelj svakom vozaču kamiona?


Zato što opušta, podigne raspoloženje. Uz muziku pomisliš da nisi sam i brže prođe vreme. Narodnjake ne slušam jer me uhvati nostalgija za kućom.


Šta biste radili da ne smete da slušate muziku u vožnji?

Mislim da ne bih ni vozio, a s druge strane zamolio bih poslodavca da ugradi CD, radio ili MP3 uređaj. To bi bio moj uslov da radim za njega.


Koji je to bezbedan način za slušanje muzike kako biste ostali fokusirani na put i bezbednost svih učesnika u saobraćaju?


Važno je da muzika ne bude glasna i da se sluša bez slušalica. Umerena muzika ponese vožnju u beskrajne puteve.


Koji je Vaš omiljeni radio ili internet platforma za slušanje muzike?


Radio stanica koju rado slušam u Srbiji je S2. Preko granice uglavnom slušam mp3. Ponesem narezanu muziku na CD ili slušam muziku sa fleša po mojoj želji.


Izaberite “TOP 10“ omiljenih pesama koje rado slušate u kamionu?

1.     ZZ Top - Bad to the Bone

2.     ZZ Top & John Lee Hooker - Boom Boom Boom

3.     ZZ Top - La Grange

4.     EKV - Srce

5.     EKV - Ti si sav moj bol

6.     EKV - Kao da je bilo nekad

7.     Azra - Balkan

8.     Azra - Voljela me nije nijedna

9.     Steppenwolf - Born To Be Wild

10. AC/DC - Thunderstruck

 

Klikom na naziv pesme možete otvoriti pesmu na Youtube-u i poslušati Stankov izbor.

 

Koja Vas narodna pesma baš podseti na dom?


“Zanela me svetla velikoga grada”, Marinka Rokvića i “Kako si majko, kako si oče?”, Šabana Šaulića.


Muzika čini da se osećamo moćno, bezbedno, sigurno, srećno, ali i tužno, nostalgično i zbunjeno. Aktivni uticaj muzike na naš mozak i telo je nepobitan. Kako se danas osećate možete promeniti puštanjem plejera, biranjem omiljenog albuma i istovremenog otpuštanja “hormona sreće“. Za maksimalno pozitivan uticaj muzike na vas pobrinite se sami i izaberite vaših TOP 10 pesama za sva vremena. Za još novih ideja i zanimljivih razgovora čitajte Petkom sa Stankom.


Želimo Vam čiste puteve i bezbednu vožnju u ritmu vaše omiljene pesme.

Podeli ovaj blog