Petkom sa Stankom #1 - "Čini dobro i dobro će ti se vratiti"

#petkom-sa-stankom


Predstavljamo Vam novu rubriku Petkom sa Stankom. Predstavljamo Vam Stanka Stepanova, vozača kamiona iz Novog Sada i osnivača jedne od najvećih Fejsbuk grupa BERZA VOZAČA KAMIONA.


Stanko Stepanov želeo je još u detinjstvu da postane vozač kamiona, poseduje dozvolu C i E kategorije i zato je za volanom već 25.godina. Još kao srednjoškolac Mašinske škole u Novom Sadu želeo je da vidi svet, vozi ogromnu moćnu mašinu Scania i upoznaje nove ljude. Njegova kancelarija, spavaća soba i prostor za ručak je jedna prostorija - kabina njegovog kamiona. Sa Stankom smo razgovarali o izazovima sa kojima se susreće svaki vozač kamiona i odakle ideja za pokretanje zajednice kamiondžija na društvenoj mreži Fejsbuk.


Na šta svaki vozač kamiona treba da bude spreman kada počinje svoju karijeru?


Na samoću, spavanje u kabini, dugo čekanje na granicama. Život za volanom je težak i odgovoran posao i za njega treba biti rođen. Kamion se mora voleti kao odabran poziv od malih nogu kako bi rezultati bili ostvareni. Najteže svakom vozaču kamiona je odvojenost od porodice.


Odakle ideja da okupite vozače kamiona na društvene mreže?


Na ideju sam došao sasvim slučajno. Pre tri godine ostao sam bez posla i tražio sam posao na internetu. Svakoga dana gledao sam oglase za vozača kamiona. Setio sam se starih ljudi i izreke:“Čini dobro i dobro će ti se vratiti“ i tako napravim grupu na Fejsbuku. Na početku sam svaki oglas, koji sam tražio za sebe, postavljao u grupu. Nekad je bilo i po 10-15 oglasa dnevno. Tako je grupa počela da se širi iz dana u dan, a danas ima 22.640 članova, vozača i poslodavaca. Napravili smo i podrgupu na Fb caffe za šalu i zezanje sa oko 4.600 članova.


Na koji način grupa Berza vozača kamiona danas pomaže njenim članovima?


Danas pomažemo kolegama da nađu firmu, zaposle se i ostvare stalni radni odnos. Kada poslodavac traži vozača za samo jednu turu interesovanje na grupi je veliko, posebno u vreme Covida, za prevoz lekova javljalo se mnogo vozača. Delimo informacije o gužvama na granicama u realnom vremenu. Kada se desi neka nezgoda na putu odmah delimo informacije o najbližem majstoru ili pomažemo u vezi kvarova. Naravno, na takva pitanja odgovaraju vozači upućeni u mehaniku i elektriku.


Zašto Stanko Stepanov?


U toku marketing kampanje za našu platformu NadjiTuru.rs, pronašli smo Fejsbuk grupu BERZA VOZAČA KAMIONA koja nam je privukla pažnju zbog ciljne grupe korisnika na berzi tereta i transporta NadjiTuru.rs. Iz višegodišnjeg iskustva naučili smo da ako želite da gradite digitalni proizvod koji će ljudima pomagati u svakodnevnom životu morate da razumete sa kojim problemima se suočava vaša ciljna grupa, a ne da rešavate problem na osnovu sopstvenih zaključaka.


Verovali ili ne, ali veći deo platforme koja danas postoji napravljena je na osnovu izazova, komentara i realnih scenarija na koje su vozači kamiona nailazili. Prikupili smo komentare i iskustva vozača kamiona na ovoj grupi koje svakodnevno dele. Najinteresantnija stvar koju smo primetili jeste jedna osoba – osoba koja svojim objavama informiše, komentarima pomaže i povezuje ljude kako bi rešili neku situaciju ili sam rešava problem, a to je Stanko Stepanov. Iz sopstvenog iskustva i iskustva svojih kolega Stanko Stepanov, vozač kamiona je uvek stavljao druge ispred sebe pa čak i kada je delio svoje mišljenje o našoj platformi. Zato smo mi izabrali Stanka Stepanova kao jednog od predstavnika vozača iz Srbije koji će nesebično deliti njegove avanture i iskustva sa nama.


Rubrika Petkom sa Stankom nastala je u želji da vozače kamiona bolje razumemo i podržimo u njihovom svakodnevnom radu.  Želimo da široj publici, na jednostavan i duhovit način, prikažemo kako izgleda rad za volanom iz ugla pravog kamiondžije.


Do sledećeg petka i novih priča želimo vam čiste puteve i bezbednu vožnju.

Podeli ovaj blog