Petkom sa Stankom #5 - Šta sve možete da uradite na pauzi za 45 minuta?

#petkom-sa-stankom

Zakon o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima uređuje radno vreme, pauze i obavezu dnevnog ili nedeljnog odmora vozača o kojima ovog petka razgovaramo sa Stankom. Nedeljno radno vreme vozača ne može biti duže od 60 sati, uključujući i prekovremeni rad, a vozač kamiona u jednom danu ne sme biti za volanom duže od devet sati.


Nakon četiri sata i 30 minuta, obavezna je pauza od 45minuta i tada Stanko parkira kamion, a pauzu koristi da “protegne noge”, proveri kamion i ruča.

 

Kako na najlakši način parkirati možete pročitati u Petkom sa Stankom #4 – Pet saveta za uspešno parkiranje kamiona. Uz smirenost, solidarnost i poštovanje kolege bićete uspešni u ovom poslu, a možete da steknete i veliki broj prijatelja koji vas dobro razume.


Kako provodite 45min pauze između dve vožnje?


Obično tih 45 min. pauze iskoristim da popijem kafu i jedem. Obavezno prošetam oko kamiona da pregledam je l’ sve ok i razgibam se malo.

 

Kada ste najduže čekali na granici i zašto?


Na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci ima najviše čekanja. Čini mi se da sporo rade carinici naši ili njihovi. ;) Najduže sam čekao po 24h. E to je da izludiš. Onda moraš da napraviš pauzu u koloni, a da bi kolegama dao do znanja da nemaš više vožnje (arbajta) moraš da sklopiš retrovizor, navučes zavese ili zakačiš fluorescentni prsluk na prikolicu da bi im dao do znanja da te obilaze.


Kako ste proveli to vreme čekajuci na granici?

Vreme provedeno na granici uglavnom provedeš u kabini pomerajući kamion svaki čas malo po malo.


Kako da ti vreme brže prođe dok čekaš da pređeš granicu?


Neke kolege igraju šah, čitaju knjige, a ja sam više za kartanje ili jamb.

Stanko se opušta uz vodu i pecanje

Stanko se opušta uz vodu i pecanje


Kako provodite slobodno vreme kada niste u kamionu? Da


Moj hobi je pecanje, a volim da vozim motor i biciklu. Od stresova i kamiona odmaram na pecanju i dugim šetnjama. Nedeljni odmor iskoristim da odem na Salaš kod kuma i pecam. Pored jezera na Salašu, često pecam na Dunavu i Kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Tamo pronalazim svoj mir i tišinu od gužve i stresa. Za mene je cvrkut ptica i voda odmor za oči, uši i dušu.


Stankov Savet plus - Pauzu od 45 minuta možete iskoristiti da upoznate novog kolegu i steknete prijatelja. Uz dobar razgovor ide kafa, klopa i nezaboravno druženje. 
Vožnja motora u slobodno vreme

Vožnja motora u slobodno vreme


Shvatili smo da je pored ograničenog radnog vremena veoma važan pravilan i redovan odmor. Stanko se odmara onako kako je zakon propisao vozačima kamiona, a uz aktivnostima koje ga opuštaju. Pored druženja sa kolegama, svoj mir pronalazi daleko od gradske gužve i dugih čekanja na granicama.


Kako vi provodite svoje slobodno vreme, a kako na pauzi na poslu?

Do sledećeg petka sa Stankom i zanimljivih avantura, radite ono što vas opušta i vozite bezbedno.

Podeli ovaj blog